Sunde boller

Vejret i dag byder for os på indendørs hygge. Det har regnet siden i nat og det passer os mere end fint. Den tørstige have får vand og vejret giver os ro og tiltrængt slow tempo. Oscar har bygget med LEGO på værelset i 2 timer og de store hygger med film i sengen, et langt bad og flere kopper the iført blødt tøj. Anders har haft en travl uge og sidste weekend var han på overlevelsestur med efterskolen og Kirstine havde i går sidste skoledag. Med andre ord to teenagere der trænger til pause og ro. Både Mads og jeg nyder at have dem alle omkring os og bruger tid på alt andet end arbejde og får både læst det, vi hver især nyder og jeg har bagt boller.
Opskriften på bollerne er en flere år gammel opskrift jeg har fået i en helsekost forretning og jeg har bagt den mange gange. Den kræver at man har lyst til ‘lege’ med forskellige melsorter for her er der tale om super sunde boller, der indeholder alle de gamle sorter. Jeg elsker dem og de er så smækfulde af lækker smag og holder sig gerne saftige i flere dage i køleskabet. Nyd dem både som en hurtig bolle inden sport, i madpakken eller som et sundere alternativ til morgenbordet.

Sunde Boller
ca 20 stk

7 dl koldt vand
20 g gær og evt lidt surdej hvis du har, det gør dem kun ekstra lækre
1/2-1 spsk salt
2 spsk olivenolie
2 spsk hypenpulver
1 dl tørret brændenælde
1 dl havreklid
1/2 dl solsikkefrø
1/2 dl chiafrø
1/2 dl gojibær (dem udelader jeg, da jeg ikke bryder mig om konsistensen)
1 dl sesamfrø
1 dl græskarkerner
1 dl quinoamel
2 dl emmermel
2 dl sigtet speltmel
4 dl hvedemel
1 dl ølandshvede

Opløs gæren i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Rør kraftigt i dejen ca 15-20 min. gerne på en røremaskine til dejen får spindelvævs tråde, så er den klar til at komme på køl og hæve, gerne til dagen efter.
Form dejen til boller med en ske og sæt dem på en bageplade.
Bag bollerne 20 min 200 grader.

Dejen kan holde sig i op til tre dage i køleskabet, så du kan bage præcis, når det passer dig.

N.B. hvis du ikke har mod på så mange ingredienser – så brug i alt 3 dl frø samt 9 dl mel af eget valg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *