Hjemmelavet modellervoks

IMG_6994 IMG_6996IMG_6995Julen er virkelig hjerternes fest –  og børnenes. Vi har stor-nydt at opleve vores børn nyde julen, ikke kun juleaften men hele december. På hver deres måde har de gået op i julekalenderen, adventsgaver, juleklip i skolen, julesange, luciaoptog og ekstra sødt til ganen og al den hygge som følger med en god lang december.

Børnene har hygget sig meget med deres julegaver allerede, og med Oscar har vi bygget BRIO togbane i stor stil, for det var virkelig en af de helt store træfsikre gaver under juletræet i år. Han har fået så mange nye skønne dele, at det selv for en storebror har været sjovt at genfinde tog-legen. Jeg elsker legetøj, der er så klassisk og holdbart, som BRIO er, og jeg må indrømme, at jeg synes det er sjovt, når mine gamle togskinner og tog, fra da jeg var barn indgår i legen.

Lige nu forsødes børnene af en god lang juleferie, men vi kan desværre ikke prale af snedækkede landskaber i denne juleferie, men derimod fugtigt og mørkt vejr, som indbyder til hygge og leg indefor. Inde i varmen hitter legen med julegaver selvfølgelig, men også modellervoks er det helt store i øjeblikket ja, faktisk for både store og små. Vi var til en juletræsfest i starten af december, og Oscar fik en æske med modellervoks og alle mulige udstiksforme og skæreredskaber. Det har været brugt flittigt siden, og der er blevet formet, æltet og brugt en masse hyggelig tid med dette. Jeg synes, det er skønt for børn at lege med modellervoks, men jeg kan ikke holde ud, som det lugter syntetisk og med garanti er der en masse skidt i. Desuden synes jeg at modellervoks købt i legetøjsforretninger er rasende dyrt, i forhold til hvad man får for pengene.

Jeg har fundet vores gamle opskrift frem på modellervoks fra da Kirstine var lille, for hun nød lige så meget at lege med det, som Oscar gør i øjeblikket.
At lave hjemmelavet modellervoks er nemt, det tager under 10 min. og bliver så lækker i konsistensen, at det slår købe modellervoks med længder. Desuden så koster det mindre en 10 kr at lave selv. Det holder ca 1 mdr. i lufttæt beholder og så kan det smides ud, når det er blevet ulækkert eller for blandet sammen i farverne. Farverne der er brugt er ganske almindelige frugtfarver, og modellervoksen har ingen lugt.

Flere gange har vi givet modellervoks i gave til fødselsdagsfest hos børnehave venner eller som en lille børne-værtindegave, når vi har været gæster hos venner. Jeg gemmer ofte plastikæsker fra vatpinde til disse gave, for jeg synes det er lidt pænere end at komme med modellervoksen i en plastikpose.

Jeg har lige lavet en ny portion, og det kommer helt sikkert i tasken når børnene de næste par dage skal passes ude, for min mand og jeg har ikke så meget ferie i år foruden helligdagene og det har virkelig været et puslespil at få pasningen til at gå op på de andre dage. Hurra for lukkedage i daginstitutioner på helt almindelige hverdage!

Hvis det frister at lave modellervoks selv kommer opskriften her: 

 • 2 dl salt
 • 5 dl mel
 • 2 spsk citronsyre (kan købes i Matas)
 • 1 tsk olie
 • 5 dl vand
 • frugtfarve

Alle ingredienser kommes i en gryde og koges under omrøring i ca 3 min. Det vil klistre og klumpe lidt men bare rolig, det bliver glat og ensartede, når det efter få min. er køligt nok til, at du kan ælte det i hænderne på et bord (det køler hurtigt). Det virker måske i starten for vådt i konsistensen, men det ændrer sig når det køler af. 
Del modellervoksen i passende portioner og ælt frugtfarve ind i hver portion. ( Jeg anbefaler at buge et par plasthandsker)

Opbevares lufttæt. Kan holde i ca 1 måned. 

God fornøjelse.  

 

1 thoughts on “Hjemmelavet modellervoks

 1. Hosting

  Jeg plejer forst at dele dejen i 4 dele, og lave en rod en gul en bla og en gron, herefter blander jeg farverne. For at lave en orange tager jeg fx lidt af den gule klump og ?lter lidt rod frugtfarve i. For at lave lilla skal du bruge lidt af den bla klump og blande lidt rod i.. osv. du kan lave sa mange eller lidt farver som du onsker. men bare rolig den brune farve skal nok komme af sig selv som modellervoksen bliver leget med og farverne bliver sm?kket oveni hinanden som modellervoks jo skal !

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *